Aktualności

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Dodano: 03/03/2015

Agencja Rynku Rolnego uprzejmie informuje, że Komisja Europejska przedłożyła  projekt rozporządzenia uruchamiającego mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny z zastosowaniem ustalonych z góry stawek dopłat.


Zgodnie z projektem, mechanizmem objęte będą półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), w podziale na 6 kategorii. Zaproponowane stawki pomocy kształtują się na poziomie od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę, w zależności od asortymentu i okresu przechowywania.
Przewiduje się trzy okresy przechowywania: 90, 120 lub 150 dni.
Dopłaty do prywatnego przechowywania  obejmują mięso dobrej jakości handlowej, spełniające następujące wymogi:
•    pochodzące z ubojni/zakładu rozbioru spełniających wymagania sanitarno- weterynaryjne określone w przepisach UE, tj. zatwierdzonego zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004,
•    pochodzące od zwierząt:
o    których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
o    utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
o    ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni, których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z   konieczności).
Zgodnie z projektem minimalna ilość wieprzowiny, jaka będzie mogła zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:
10 ton dla produktów bez kości,
15 ton dla pozostałych produktów.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny będzie:
•    złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję (wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu),
•    złożenie (w PLN) zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy, które zgodnie z projektem stanowi 20% kwoty dopłaty wynikającej z wniosku.
Umowna ilość wieprzowiny przeznaczona do przechowywania powinna zostać wprowadzona do chłodni w stanie świeżym, w ciągu 28 dni od daty zawarcia umowy z ARR. Wieprzowina może być dostarczona do chłodni partiami.
 
Uwaga: projekt rozporządzenia nie przewiduje możliwości wcześniejszego  wycofania wieprzowiny z mechanizmu z przeznaczeniem na wywóz poza obszar celny UE.
 
Warunki dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz formularz wniosku zostaną zamieszczone na stronie internetowej ARR pod adresem: Rynki rolne – Mięso – Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, niezwłocznie po opublikowaniu stosownego rozporządzenia w Dzienniku Urzędowym UE.
Rozporządzenie wejdzie w życie trzeciego dnia po jego publikacji.
Źródło: ARR

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza