Aktualności
Unia Europejska: nowe zasady znakowania świeżego mięsa krajem pochodzenia
Od 1 kwietnia 2015 roku obowiązują nowe zasady znakowania świeżego, schłodzonego czy mrożonego mięsa (owiec, kóz, świń i drobiu).
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, mięso musi zostać oznakowane krajem, gdzie zwierzęta zostały odchowane i ubite.
W przypadku, gdy zwierzę zostało odchowane i ubite w tym samym kraju wystarczy podać nazwę kraju.
Kraje członkowskie doszły do porozumienia w grudniu 2013 roku, że nowe zasady znakowania mięsa krajem pochodzenia są zgodne i wymagane przez regulację z 2011 roku dotyczącą informacji o żywności dla konsumentów. Nowe zasady znakowania są odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy chcą wiedzieć gdzie odchowane były zwierzęta, ale jednocześnie są one na tyle proste, że nie obciążają finansowo całego łańcucha produkcji mięsa.
Źródło: https://www.pig333.com/latest_swine_news/european-union-new-rules-on-labelling-the-origin-of-fresh-meat-apply_9953/