Aktualności

Federacja Rosyjska przedłużyła termin obowiązywania zakazu wwozu wybranych produktów rolno-spożywczych

Dodano: 30/06/2015

Ministerstwo Gospodarki informuje, że do 6 sierpnia 2016 r. został przedłużony termin obowiązywania czasowego zakazu wwozu do Federacji Rosyjskiej wybranych produktów rolno-spożywczych m.in. z krajów Unii Europejskiej.


24 czerwca 2015 r. opublikowano Dekret Prezydenta Federacji Rosyjskiej nr 320 „O przedłużeniu działania specjalnych środków gospodarczych w celu zapewnienia bezpieczeństwa Federacji Rosyjskiej”. Zgodnie z dokumentem o 1 rok - licząc od dnia 6 sierpnia 2015 r. -  został przedłużony termin obowiązywania czasowego zakazu wwozu do Federacji Rosyjskiej wybranych produktów rolno-spożywczych m.in. z krajów Unii Europejskiej. Został on wprowadzony Dekretem Prezydenta Federacji Rosyjskiej nr 560 z dnia 6 sierpnia 2014 r. „O zastosowaniu niektórych specjalnych środków gospodarczych w celu zapewnienia bezpieczeństwa Federacji Rosyjskiej”  oraz Rozporządzeniem Rządu Federacji Rosyjskiej nr 778 z dnia 7 sierpnia 2014 „O działaniach dotyczących realizacji Dekretu Prezydenta Federacji Rosyjskiej nr 560 z dnia 6 sierpnia 2014 r. „O zastosowaniu niektórych specjalnych środków gospodarczych w celu zapewnienia bezpieczeństwa Federacji Rosyjskiej”.
W celu wykonania założeń dekretu Rząd Federacji Rosyjskiej przyjął Rozporządzenie nr 625 z dnia 25 czerwca 2015 r. „О wprowadzeniu zmian do Rozporządzenia Rządu Federacji Rosyjskiej nr 778 z dnia 7 sierpnia 2014 roku”. W załączniku do rozporządzenia wyszczególnione zostały towary, pochodzące m.in. z krajów Unii Europejskiej, objęte z dniem 6 sierpnia 2015 r. przez okres 1 roku czasowym zakazem wwozu do Federacji Rosyjskiej.
Zmiany w zakresie towarowym ograniczeń wprowadzanych dokumentem to:
Zmniejszenie ograniczeń (wykreślenie z listy):
- narybek pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) i młode ostrygi i małże,
Zwiększenie ograniczeń (dodatnie do listy):
- bezlaktozowe produkty mleczarskie (oprócz: specjalne mleko bezlaktozowe i specjalne bezlaktozowe produkty mleczne wykorzystywane dla dietetycznego żywienia leczniczego i dietetycznego żywienia profilaktycznego),
- spożywcze lub gotowe produkty wytworzone według technologii produkcji sera i zawierające 1,5% i więcej tłuszczu mlecznego (z pozycji 1901909900).
Źródło: MG

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza