Aktualności

Rynek tuczników w Polsce

Dodano: 30/09/2015

W ubiegłym tygodniu ostrzegaliśmy przed nerwowymi ruchami producentów żywca i masową sprzedażą tuczników w obawie przed kolejnymi obniżkami, niestety na próżno. Z rozmów z przedstawicielami zakładów mięsnych i ubojni, ale też firm pośredniczących wynika jasny przekaz: rolnicy (szczególnie ci mniejsi) ruszyli gwałtownie z odstawą świń, zapełniając punkty skupu zwierzętami, co musiało wzmocnić efekt środowych (23.09.br.) spadków w Niemczech.


Obniżenie cen spędówki wpłynęło automatycznie na spadki cen tuczników fermowych za która można dzisiaj dostać maksymalnie 4,70 zł/kg. Do sprzedaży trafiły świnie w wadze 105-110 kg, które mogły spokojnie poczekać do wagi 120-130 kg. Dlatego za 2 tygodnie możemy mieć do czynienia z sytuację, że tuczników znowu może zacząć brakować.

Tymczasem firmy wykorzystują sytuację i kupują tani towar, a na  jutro największy ubojnista w kraju zapowiada 10 groszową obniżkę dla swoich największych dostawców. 

Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 28.09.2015 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,80 do maksymalnie 4,70 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,15-6,10 zł/kg.

Cena minimalna żywca przez tydzień (od poniedziałku, 21.09.2015 r.) spadła o - 0,10 zł/kg, maksymalna o - 0,30 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,19 zł/kg (na podstawie 40 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,41 zł/kg. Ceny maksymalna i minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni także spadły - odpowiednio o - 0,30 i - 0,25 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 32 cenników firmowych) to 5,55 zł/kg. Tydzień temu było to 5,84 zł/kg. 

Ceny macior w skupach oscylują w przedziale: 2,00-3,10 zł/kg (średnia: 2,59 zł/kg, na podstawie informacji z 33 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,64 zł/kg.

W Danii na 40. tydzień 2015 roku cena została pozostawiona na poziomieu 9,40 DKK/kg (5,33 zł/kg) w klasie E. W Niemczech sytuacja wygląda nieco inaczej. U naszych zachodnich sąsiadów tuczniki potaniały i kosztują obecnie 1,42 EUR/kg (6,01 zł/kg).

W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych i realnych obniżek odnotowano: obniżkę cen w Niemczech  o - 0,19 zł/kg oraz wzrost o + 0,05 zł/kg w Danii.

40. tydzień ubiegłego roku przyniósł znaczne obniżki cen w Polsce, Danii (- 0,40 DKK/kg) i Niemczech (- 0,04 EUR/kg). W Polsce żywiec kosztował rok temu (poniedziałek 29.09.2014 r.) 3,80-5,00 zł/kg (średnia 4,28 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,30-6,00 zł/kg (średnio 5,63 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,50-3,80 (średnio 2,97 zł/kg). W Niemczech (przy kursie: 1 euro = 4,1843 zł) tuczniki kosztowały 1,46 EUR/kg (6,11zł/kg), zaś w Danii (przy kursie: 1 DKK = 0,5622 zł) 9,80 DKK/kg (5,51 zł/kg).

Dla jeszcze lepszego porównania warto przypomnieć, że dwa lata temu (dokładnie w poniedziałek 30.09.2013 r.) żywiec w naszym kraju kosztował od 5,10 do 5,90 zł/kg, zaś klasa E na wbc od 6,55 do nawet 7,60 zł/kg, zaś w Danii stawka wynosiła 11,90 DKK/kg. 

Dziś stawki klasy E są podobne do cen żywca sprzed dwóch lat. To sytuacja kuriozalna, biorąc pod uwagę, ile przeciętny Polak płaci za mięso w sklepie. Skoro przez dwa lata ceny spadły o około 20 procent zarówno w przypadku żywca jak i klasy E, także ceny wędlin i mięs powinny spadać, a tak nie jest. Są one porównywalne lub wyższe. Nie ma mowy o poziomie niższym niż w we wrześniu 2013 roku.

1 euro = 4,2334 zł;

1 DKK = 0,5675 zł;

wg NBP z dnia: 28.09.2015

Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.

Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza