Aktualności

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny po nowym roku

Dodano: 25/11/2015

Komisja Europejska potwierdziła w tym tygodniu, że nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony na początku stycznia 2016 r. Państwa członkowskie zagłosują nad projektem systemu wsparcia w dn. 1 grudnia br.


Komisja Europejska zadecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE w dn. 14 września br. Powodem był gwałtowny spadek cen wieprzowiny na rynku unijnym z uwagi na wzrost produkcji wewnętrznej oraz rosyjskie embargo importowe. Rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec. Niektórzy producenci – Belgia, Francja, Dania i Holandia ubiegali się o objęcie mechanizmem również innych elementów – jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe. Zwiększono o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji. Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. W marcu br. Komisja wprowadziła dopłaty na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofane zostało wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR. Najwięcej mięsa wprowadziły do magazynów Dania (24%), Hiszpania (22%), Niemcy (13%), Polska (12%) i Włochy (9%).

 Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Facts nr 85-15 z dn. 16.11.15

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza