Aktualności

Targi Dobrego Smaku i Specjałów Regionalnych „Slow Food”

Dodano: 19/04/2014

Województwo pomorskie po raz pierwszy uczestniczyło w odbywających się w dniach 10-13 kwietnia 2014 r. w Stuttgarcie Targach Dobrego Smaku i Specjałów Regionalnych „Slow Food”. Udział w tym przedsięwzięciu stanowi realizację zapisów porozumienia zawartego pomiędzy województwami: warmińsko-mazurskim, pomorskim i kujawsko-pomorskim, 5 sierpnia 2013 r. w Olsztynie w zakresie rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.


Głównym założeniem targów jest promowanie regionalnej naturalnej żywności, będącej przeciwieństwem żywności typu fast food. Partnerem targów jest włoska organizacja Slow Food, która propaguje ideę dobrego smaku produktów żywnościowych oraz czerpania radości i zadowolenia z jedzenia. Targi „Slow Food” są skierowane do szerokiej publiczności, do wszystkich, którzy cenią naturalną i smaczną żywność. Targi rokrocznie cieszą się dużym zainteresowaniem, co potwierdziła tegoroczna edycja – blisko pół tysiąca wystawców i 55 tys. odwiedzających.
 
„Slow Food” było wydarzeniem, podczas którego wspólnie zaprezentowaliśmy walory trzech partnerskich województw w aspekcie turystyczno-kulinarnym, co stanowiło istotny element rozpoczętej współpracy. Pokazaliśmy wysokiej jakości żywność lokalną pochodzącą od wiodących producentów działających na terenie regionu pomorskiego, w tym działających w ramach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Pomorskie: Pomorski Browar Tradycyjny, Fungopol sp.j., Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski i PHU Drobgen.
Źródło: Wrota Pomorza
 

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza