Aktualności

Kulinarny rozkład jazdy, czyli co zjemy na „Pomorskich Smakach”

Dodano: 24/07/2014

Żywność tradycyjna, produkowana w niewielkich gospodarstwach rolnych, na bazie surowców, które od wieków kształtowały się w określonych warunkach, stanowi alternatywę dla wyrobów przemysłowych. Ich wysoka jakość oraz wyjątkowość wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Takie właśnie wyroby znajdują się na Lista produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Podczas Pomorskich Smaków, 26 lipca do 3 sierpnia będzie można spróbować wielu w nich.


Kuchnię kaszubską reprezentować będzie oczywiście mus truskawkowy „kremowe malëne”, który 26 lipca wykonają panie ze Stowarzyszenia „Kaszubianki”. Dzień później, 27 lipca, będzie można skosztować kaczki po pomorsku, borówki z gruszką po pomorsku, żurawiny z jabłkiem i chrzanem, oraz kotletów kaszubskich (z ryb). Te pyszności zaprezentują Katarzyna Zacharewicz z Gospodarstwa agroturystycznego „Ola” w Słajszewie i Mirosława Górczyńska z Gospodarstwa agroturystycznego „Gawryś” z Sasina. Połączeniem kuchni starogdańskiej i kaszubskiej będą wafle gdańskie z truskawkami, które zaprezentuje KGW Marzebionci (również 1 sierpnia), natomiast ruchanki smażyć będzie KGW Mściszewiczanki (również 29 i 30 lipca).

Na typowo kaszubskie połączenie śledzi z ziemniakami, czyli sałatkę śledziową zaprosi 28 lipca Genowefa Kramek z Kwatery agroturystycznej „U Gieni” z Sasina. Następnego dnia, 29 lipca, zapowiada się prawdziwa uczta. Będzie kuch marchewny i kotlety kaszubskie (Gospodarstwo agroturystyczne Halina i Stanisław Łuc ze Słajszewa) oraz kiszka kaszubska, autorstwa Danuty Dzwonkowskiej z Gospodarstwa agroturystycznego „U Danusi” w Stężycy (również 30 lipca).
Klopsików z pomuchla (czyli dorsza) po kaszubsku chętni skosztują 30 lipca. Danie wykona KGW Kolonia. Natomiast plince KGW Paczewo przygotuje 31 lipca i 1 sierpnia.

Kociewie ma także bogate tradycje kulinarne. Podczas Pomorskich Smaków Teresa Kropidłowska z KGW Łężanki z Łęgu zaprezentuje kociewskie kluski ziemniaczane, miód z maślanki i zupę zagraj. Na wszystko zapraszamy 28 i 31 lipca. Dodatkowo 31 lipca w menu znajdzie się masło kociewskie podane na wiejskim kociewskim chlebie na serwatce, w wykonaniu Elżbiety Gornowicz z KGW Osówek.

Owocowe rarytasy reprezentować będą tym razem region powiślański. Znakomitego jabłka czernińskiego (KGW Czernin) spróbować będzie można 27 lipca, natomiast powiślańskiej śliwki w occie 2 sierpnia. Produkuje ją Elżbieta Szczukowska z gospodarstwa rolnego w Rakowcu.

Wyśmienite sery to propozycja z regionalnej kuchni żuławskiej. 26 lipca zaprezentuje je Krzysztof Jaworski. Kto będzie miał ochotę na coś konkretnego, powinien pojawić się na Pomorskich Smakach 29 i 30 lipca, kiedy to KGW Leszkowy zaprezentują bitki dominikańskie oraz gołąbki z pęczaku z grzybami.
Źródło: Wrota Pomorza

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza