Aktualności

Wieprzowina

Dodano: 26/02/2015

Większy handel i wyższe ceny, na zachodzie Europy rynek wieprzowiny wciąż w dużo lepszej kondycji niż nasz. Gotowość Unii do uruchomienia dopłat do prywatnego przechowalnictwa, to jedno, a ich uruchomienie to drugie. Zakłady z dużą rezerwą czekają na konkrety, a zmiany nadal dokonują się pod dyktando mizernego popytu i dużej podaży.


I chociaż od początku lutego ceny krajowych półtusz w klasie E wzrosły średnio o 40 groszy za kilogram, to podwyżki są przede wszystkim efektem próby odrobienia strat z poprzednich miesięcy. A napędzają je rosnące od dłuższego czasu stawki wieprzowiny w Europie. Krajowe ubojnie doszły widać do wniosku, że przetwórcy, chociaż do tej pory skłonni płacić więcej za importowany surowiec, kolejnych podwyżek duńskich czy niemieckich półtusz mogą już tak dobrze nie znieść i siłą rzeczy zwrócą się w stronę polskiego rynku.

  Źródło: Agrobiznes

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza