Wiadomości z Izby

Skarby Europy zaklęte w szkle

Skarby Europy zaklęte w szkle
Dodano: 18/10/2017

W dniach 12 – 13 października w Hotelu HP Park w Olsztynie odbyła się konferencja i finał konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”, którego współorganizatorem była Pomorska Izba Rolnicza.  W wydarzeniu uczestniczyły grupy formalne i nieformalne z terenów województw: warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, podlaskiego i pomorskiego. 

Celem projektu było  wspieranie równowagi ekonomicznej i społecznej na obszarach wiejskich województw mazowieckiego, podlaskiego, pomorskiego i warmińsko-mazurskiego poprzez promocję zrównoważonego rozwoju tych obszarów. 


Organizatorzy do udziału w projekcie zaprosili mieszkańców obszarów wiejskich województw: mazowieckiego, podlaskiego, pomorskiego i warmińsko-mazurskiego, zrzeszonych w grupach formalnych lub nieformalnych (ze szczególnym uwzględnieniem kobiet), których celem jest rozwój lokalny i poprawa sytuacji społeczno – zawodowej na obszarach wiejskich. 

 

W ramach projektu zrealizowano konkurs oraz odbyła  się konferencja, a w jej trakcie warsztaty rozwoju osobistego. 

 

Celem Konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” jest promocja przetworów domowych wykonanych z surowców zebranych/wyprodukowanych na terenie województw warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, podlaskiego i pomorskiego, zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, promocja tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego. Przetwory były oceniane  w następujących kategoriach:

 

– domowe przetwory z owoców (w tym jagody, borówki, jeżyny, żurawiny itp.);

– domowe przetwory z warzyw (w tym grzyby leśne);

– domowe przetwory mięsne i rybne;

– nalewki. 

 

Projekt realizowany był  przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą.

  

 

Uczestnicy z woj. pomorskiego 

 

Stowarzyszenie pomocy osobom niepełnosprawnym

Długi Kierz

1) Marzena Korzeniewska

2) Eugenia Myszk                  

3) Elżbieta Warmowska      

4) Stefania Konkel

a) Jagody w soku własnym        

b) Ogórki curry                                

c) Mielonka wieprzowo-wołowa 

d) Nalewka z czeremchy

"Wichrowe wzgórze"

Chmielno

1) Maria Kostuch

2)Agnieszka Beszczyńska    

3) Beata Stolc

a) Gruszka w kompocie z Wichrowego Wzgórza  Chmielno -Kaszuby                       

b) Pikle z Wichrowego Wzgórza Chmielno-Kaszuby                         

c) Pasztet z dzika z Wichrowego Wzgórza Chmielno-Kaszuby

K.R.KGW Zblewo

1) Regina Umerska 

2) Renata Kołodziejczyk   

3) Elżbieta Piaskowska-Kiełtyka

4) Elżbieta Wuttkowska                     

 

a) Dżem z jabłek i jarzębiny        

b) Topinambur kiszony po kociewsku                                         

c) Zblewski karaś pieczony na masełku d) Nalewka Reginy z żółtnicy drobnokwiatowej

Koło Gospodyń Wiejskich Lipy

1)Bogdan Kurecki  

2) Alicja Wacholc                  

3) Wiesława Kurecka            

4) Danuta Bielawa

a) Konfitrua z borówki leśnej do serów i mięs                                     

b) Kiszeniaki Cioci Wiesi             

c) Kociewska pasta rybna           

d) Nalewka kiszewska

Koło Gospodyń Wiejskich Długi Kierz "Marzëbiónczi"

1) Dorota Wolska   

2) Anna Puzdrowska            

3) Ewelina Pobłocka

a) Dżem z borówki leśnej          

b) Korniszony                                  

c) Zylc                                                 

d) Aroniówka

 

 

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza