Wiadomości z Izby
Skarby Europy zaklęte w szkle
W dniach 12 – 13 października w Hotelu HP Park w Olsztynie odbyła się konferencja i finał konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”, którego współorganizatorem była Pomorska Izba Rolnicza. W wydarzeniu uczestniczyły grupy formalne i nieformalne z terenów województw: warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, podlaskiego i pomorskiego.
Celem projektu było wspieranie równowagi ekonomicznej i społecznej na obszarach wiejskich województw mazowieckiego, podlaskiego, pomorskiego i warmińsko-mazurskiego poprzez promocję zrównoważonego rozwoju tych obszarów.
Organizatorzy do udziału w projekcie zaprosili mieszkańców obszarów wiejskich województw: mazowieckiego, podlaskiego, pomorskiego i warmińsko-mazurskiego, zrzeszonych w grupach formalnych lub nieformalnych (ze szczególnym uwzględnieniem kobiet), których celem jest rozwój lokalny i poprawa sytuacji społeczno – zawodowej na obszarach wiejskich.
W ramach projektu zrealizowano konkurs oraz odbyła się konferencja, a w jej trakcie warsztaty rozwoju osobistego.
Celem Konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” jest promocja przetworów domowych wykonanych z surowców zebranych/wyprodukowanych na terenie województw warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, podlaskiego i pomorskiego, zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, promocja tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego. Przetwory były oceniane w następujących kategoriach:
– domowe przetwory z owoców (w tym jagody, borówki, jeżyny, żurawiny itp.);
– domowe przetwory z warzyw (w tym grzyby leśne);
– domowe przetwory mięsne i rybne;
– nalewki.
Projekt realizowany był przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą.
Uczestnicy z woj. pomorskiego
Stowarzyszenie pomocy osobom niepełnosprawnym Długi Kierz |
1) Marzena Korzeniewska 2) Eugenia Myszk 3) Elżbieta Warmowska 4) Stefania Konkel |
a) Jagody w soku własnym b) Ogórki curry c) Mielonka wieprzowo-wołowa d) Nalewka z czeremchy |
"Wichrowe wzgórze" Chmielno |
1) Maria Kostuch 2)Agnieszka Beszczyńska 3) Beata Stolc |
a) Gruszka w kompocie z Wichrowego Wzgórza Chmielno -Kaszuby b) Pikle z Wichrowego Wzgórza Chmielno-Kaszuby c) Pasztet z dzika z Wichrowego Wzgórza Chmielno-Kaszuby |
K.R.KGW Zblewo |
1) Regina Umerska 2) Renata Kołodziejczyk 3) Elżbieta Piaskowska-Kiełtyka 4) Elżbieta Wuttkowska
|
a) Dżem z jabłek i jarzębiny b) Topinambur kiszony po kociewsku c) Zblewski karaś pieczony na masełku d) Nalewka Reginy z żółtnicy drobnokwiatowej |
Koło Gospodyń Wiejskich Lipy |
1)Bogdan Kurecki 2) Alicja Wacholc 3) Wiesława Kurecka 4) Danuta Bielawa |
a) Konfitrua z borówki leśnej do serów i mięs b) Kiszeniaki Cioci Wiesi c) Kociewska pasta rybna d) Nalewka kiszewska |
Koło Gospodyń Wiejskich Długi Kierz "Marzëbiónczi" |
1) Dorota Wolska 2) Anna Puzdrowska 3) Ewelina Pobłocka |
a) Dżem z borówki leśnej b) Korniszony c) Zylc d) Aroniówka |