Aktualności

Konkurs kulinarny „Pomorskie Smaki” 2023

Konkurs kulinarny „Pomorskie Smaki” 2023
Dodano: 27/03/2023

Ruszyła XI edycja konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” na najlepszy produkt, który ma na celu popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza.


Do udziału w konkursie zapraszamy producentów żywności, restauratorów, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń wiejskich.

Formularz zgłoszenia (bez produktu) należy przesłać w nieprzekraczalnym terminie do 28 kwietnia 2023 r.

Uczestnik konkursu może zgłosić maksymalnie 5 produktów, każdy w innej kategorii:

    produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody.
    produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami;
    produkty zbożowe i cukiernicze;
    napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe;
    inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.

Konkurs przebiega w dwóch etapach:

Pierwszy etap – nominacja do finału konkursu – spośród wszystkich zgłoszonych do konkursu produktów komisja konkursowa wybierze 30 produktów do etapu drugiego.

Drugi etap – wybór laureatów w każdej z 5 kategorii.

Laureaci pierwszych miejsc w każdej z kategorii oprócz statuetki Bursztynowego Lauru otrzymają nagrodę finansową w wysokości 1 000 zł. Dodatkowo producenci zakwalifikowani do finału otrzymają 400 zł.

Szczegółowe informacje o konkursie w regulaminie.

źródło: podr.pl

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza