Rozporządzenie i decyzje Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku z ogniskami pryszczycy na terytorium Słowacji
Rozporządzenie wchodzi w życie dzień po ogłoszeniu i będzie obowiązywać do momentu przyjęcia odpowiednich rozwiązań przez Komisję Europejską.
Polskie służby weterynaryjne pozostają w stanie stałej gotowości. Inspekcja Weterynaryjna we współpracy z Policją, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego prowadzi na przejściach granicznych kontrole transportów zwierząt i produktów.
Towary objęte zakazem przywozu ze Słowacji:
zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt;
świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych;
produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
obornik, słoma i siano.
O chorobie
Pryszczyca jest wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie tą chorobą najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 r. Polska jest aktualnie krajem urzędowo wolnym od tej choroby.
Dodatkowe informacje
Szczegółowe informacje o rozwoju sytuacji epidemiologicznej i działaniach podejmowanych przez służby są dostępne na stronie internetowej Głównego Lekarza Weterynarii pod adresem: www.wetgiw.gov.pl
źródło: MRiRW