Aktualności

Rynek tuczników w Polsce

Dodano: 20/01/2016

Ceny świń rosną. Już pod koniec ubiegłego tygodnia ubojnie podniosły swoje cenniki w ślad za środową podwyżką w Niemczech rzędu 0,03 euro/kg oraz wysokiego kursu euro. Wszystko to miało jednak miejsce, kiedy euro kosztowało około 4,36 zł.


Dziś złotówka jest jeszcze tańsza. Ponadto Niemcy już w pierwszym tygodniu wprowadzenia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny, wycofali z rynku prawie 11 tys. ton mięsa. U naszych zachodnich sąsiadów handel w okresie świątecznym spowodował, że obecnie produkcja żywca nie przewyższa zapotrzebowania ubojni, więc ceny powinny teraz tylko rosnąć.

 

Jak zaznaczają analitycy KZP-PTCH, na rynku krajowym "nie widać dużej liczby tuczników oferowanych do sprzedaży. Sezon świąteczny zdjął nadwyżki żywca i sprzedaż odbywa się na bieżąco. Handel informuje o dużych obrotach mięsem oraz słabszym zainteresowaniem wędlinami w okresie świątecznym. Jeżeli będzie duże zainteresowanie prywatnym przechowalnictwem, cena tuczników powinna rosnąć". Już teraz nieoficjalne dane wskazują, że za żywiec można uzyskać nawet 20 groszy więcej niż wskazują oficjalne ceny maksymalne w cennikach, jeśli partie zwierząt są duże i mają wysoką mięsność.

Informacje za pierwszy tydzień obowiązywania mechanizmu dopłat do prywatnego przechowalnictwa wskazują, że w Polsce zainteresowanie jest o wiele mniejsze niż w Niemczech, ponieważ zgromadzona ilość wieprzowiny jest pięciokrotnie mniejsza po naszej stronie Odry. Należy jednak wziąć pod uwagę, że był to tydzień (4-8 stycznia), który w naszym kraju był podzielony dniem wolnym od pracy i wiele osób przedłużyło sobie noworoczne świętowanie, dlatego miarodajne będą tak naprawdę dopiero informacje z drugiego tygodnia.

 

Analiza cen tuczników i macior z dnia 18.01.2016

Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 18.01.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,10 do maksymalnie 4,20 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,60-5,42 zł/kg.

Cena minimalna żywca przez tydzień (od poniedziałku, 11.01.2016 r.) nie zmieniła się, maksymalną podniesiono o + 0,20 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 3,66 zł/kg (na podstawie 37 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 3,58 zł/kg.

Nieoficjalne źródła z województwa łódzkiego donoszą jednak o cenach dobijających nawet do poziomu 4,40 zł/kg netto w wadze żywej za duże partie mięsnego tucznika.

Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni została podniesiona o + 0,10 zł/kg, maksymalna o + 0,15 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 34 cenników firmowych) to 5,00 zł/kg. Tydzień temu było to 4,86 zł/kg.

 

Ceny macior w skupach oscylują w przedziale: 2,00-2,80 zł/kg (2,20 zł/kg, na podstawie informacji z 33 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,17 zł/kg.

W Danii w 3. tygodniu 2016 roku cena została utrzymana na poziomie 8,70 DKK/kg (5,23 zł/kg) w klasie E. W Niemczech tuczniki podrożały o kolejne + 0,03 EUR/kg i kosztują obecnie 1,31 EUR/kg (5,87 zł/kg).

W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych (spowodowanych przede wszystkim nagłym osłabieniem złotego po obniżeniu w piątek ratingu Polski) oraz realnych podwyżek odnotowano wzrost w Danii na poziomie + 0,14 zł/kg oraz w Niemczech o + 0,28 zł/kg (w ciągu dwóch tygodni wzrost w Niemczech wyniósł aż + 0,50 zł/kg).

Żywiec kosztował u nas rok temu (poniedziałek 19.01.2015 r.) 3,30-4,30 zł/kg (średnia 3,71 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 4,80-5,25 zł/kg (średnio 5,01 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 1,60-3,20 (średnio 2,30 zł/kg). W Niemczech (przy kursie: 1 euro = 4,3165 zł) tuczniki kosztowały 1,28 euro/kg (5,53 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie: 1 DKK = 0,5806 zł) 8,70 DKK/kg (5,05 zł/kg).

 

1 euro = 4,4835 zł;

1 DKK = 0,6007 zł;

 

wg NBP z dnia: 18.01.2016 r.

Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.

 

Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza