Wiadomości z Izby

Pomorski Piknik Wieprzowy

Pomorski Piknik Wieprzowy
Dodano: 23/05/2018

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada około 75 kilogramów mięsa. Z tego ponad połowa to wieprzowina. Dlatego warto zadbać o to, aby była ona najwyższej jakości. Temu też służył zorganizowany przez Pomorską Izbę Rolniczą 19 maja 2018 roku pod hasłem Smacznie i zdrowo, czyli wieprzowina na naszym stole Pomorski Piknik Wieprzowy. Goście, którzy tego dnia zdecydowali się odwiedzić Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno – Spożywcze Renk w Gdańsku – gdzie właśnie odbywała się impreza promująca wieprzowe smaki na pewno nie odeszli stamtąd zawiedzeni.


Mogli nie tylko skosztować regionalnych potraw sporządzonych na bazie mięsa wieprzowego przez wiejskie gospodynie, ale również dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat walorów smakowych tego rodzaju mięsa i nauczyć się jak zrobić, "mięsne grzybki" czy też, "żeberka Adama". Wszystko to okraszone było ludową muzyką i licznymi konkursami z atrakcyjnymi nagrodami, których tematem głównym była oczywiście wieprzowina. Dopisała zarówno pogada jak i też goście. Dlatego organizatorzy mogą śmiało powiedzieć, że impreza była udana i zacząć przygotowywać się do kolejnej jej odsłony.


Zorganizowany przez PIR piknik był częścią cyklu prowadzonej przez samorząd rolniczy ogólnopolskiej kampanii promocyjnej, której celem jest promocja wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów na bazie wieprzowiny ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów wysokiej, jakości produkowanych w oparciu o gwarantowane unijne i krajowe systemy jakości, w tym produkowanych tradycyjnymi metodami produkcji.

 

Celem kampanii jest także zwrócenie uwagi konsumentów na istotę właściwego i zdrowego odżywiania oraz rolę mięsa wieprzowego w diecie człowieka. 


Organizacja imprezy została sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Wstecz
FaceBook Pomorska Izba Rolnicza